04 April 2008

Jeg går en tur: Lasse Gjertsen



This YouTube video was created by a Norwegian student named Lasse Gjertsen. It is a self-portrait that he made as part of his application to a program in animation.

Exercise:
Study the key words below and then watch the video as you follow along with the text below. In the video, Gjertsen describes different dimensions of his identity. What parts of his identity does he perceive to be the most important? Less important? Does this video display a positive or a negative outlook on life? Listen to the text again and mark the words that receive stress.

Key Words:
asså (altså): thus, consequently, therefore, in other words
helvete: hell
himmelen: heaven
kjip: bad
lei av: tired of
lissom (liksom): like, so to speak
lure på: to wonder
mulig: possible
måte (en): way
sjel (ei/en): a soul
tanke (en): thought
utgjøre: to constitute, make up

Transcript:
Her er jeg. Så hvem er jeg egentlig? Hvem er jeg lissom? Det er litt rart å se på meg på den måten her da. Det er ikke sånn jeg opplever meg lissom. Men andre mennesker ser meg jo på forskjellige måter. Det er sånn her jeg ser ut i hvert fall.

Men hvem er jeg? Jeg er Lasse Gjertsen. Det er navnet mitt. Jeg er 20 år og kommer fra Larvik. Og istedenfor biler og båter, sier jeg bilær og båtær, som mange synes høres teit ut. Ja, ja, men disse tingene utgjør ikke meg lissom. Navnet mitt er ikke den jeg er. Ikke alderen min eller hvor jeg kom fra heller.

Det er tankene mine som er meg, ikke sant. Ting jeg trur og ikke trur, og liker og ikke liker. Jeg liker ikke trafikk, for eksempel. Jeg liker ikke maskiner veldig godt heller. Jeg hater reklame. Jeg liker det som er naturlig, sånn som vennskap og trær og porno. Jeg liker ikke biler altså.

Jeg lurer på hva som skjer når jeg dør altså. Vil sjelen min fortsette å leve lissom? Finnes sjelen i det hele tatt, eller vil jeg bare forsvinne? Vil jeg komme til himmelen hvis den finnes, eller til helvete.

Ja, ja, jeg liker ikke tida vi lever i heller altså. Mennesker er altfor hjerteløse og tenker bare på penga lissom. Det gjør jeg også egentlig, men jeg prøver å la være. Jeg har lyst til å bygge en tidsmaskin jeg altså. Bare reise tilbake til femtitallet eller syttitallet kanskje. Det hadde faen vært kult da. Jeg tror verden var like kjip for tredve eller femti eller hundre eller fem hundre år siden, for den slags skyld. Hm.

Kanskje burde jeg gjøre mitt for å få verden til å bli bedre nå med animasjon. Med animasjon er alt mulig lissom, og du skaper liv i livløse ting, akkurat som man er Gud eller noe, ikke sant? Kanskje jeg kan gjøre verden til et bedre sted med animasjon. Lage noe skikkelig bra som folk digger lissom. Putte inn symbolikk og beskjeder om at vi må være smarte, snille og tenke mer på framtida enn det som allerede har skjedd.

Jeg er lei av mat altså. Jeg er lei av å sove, stå opp, pusse tennene, dusje, spise, jobbe, gå på dass, og legge meg. Men det er sånn livet er, ikke sant? Det er sånn vi lager det til for oss sjæl. Men er det det vi virkelig vil? Er det det jeg vil. Nei, jeg liker det som er naturlig, jeg, vet du. Kanskje jeg bare skulle drite i alt, og bare fly til en øde øy et eller annet sted og leve i pakt med naturen som det egentlig var ment å være fra starten av. Jeg hadde sikkert ikke klart meg så jævlig bra da, men, ja ja. Vi får se hva som skjer da, vet du.

Alt er jo mulig. Alt er jo mulig. Alt er jo mulig. Alt er jo mulig. Alt er jo mulig. Alt er jo mulig.

No comments: